Plataforma d'observació de llarga durada dels ecosistemes marins
La necessitat urgent de millorar la nostra comprensió del funcionament dels ecosistemes marins quantificant-ne processos es basa en procediments adequats de monitoratge multi paramètric espai-temporal. La ciència i les tecnologies innovadores han de tenir un paper central en el desenvolupament del Creixement Blau d'una manera sostenible, on els avenços en tecnologies facilitadores com ara la teledetecció, el modelatge, la intel·ligència artificial i sistemes autònoms, millorarà la nostra capacitat per supervisar, predir, avaluar i gestionar els ecosistemes.
PLOME pretén trobar una solució de monitorització que tingui un desplegament senzill i que sigui fàcil de moure d’un lloc experimental a un altre, sense instal·lació de cable, per a entorns costaners i d'aigües profundes.
Es proposa una plataforma espacialment adaptativa, no invasiva. Una plataforma modular independent connectada per xarxa sense fils a les estacions bentòniques (aquelles que es troben al fons marí), i uns AUVs connectats per observar, supervisar i cartografiar els ecosistemes marins de manera intel·ligent durant períodes de llarga durada amb supervisió en temps real. Les estacions i els AUV cooperaran entre ells mitjançant comunicacions lumíniques acústiques o visuals.
La plataforma en el seu conjunt adquirirà dades biològiques, geoquímiques i oceanogràfiques de diversos conjunt de sensors, incloses càmeres acústiques i òptiques.
L'objectiu general del projecte PLOME és dissenyar, desenvolupar i validar diversos aspectes clau que permetrà el concepte proposat. Amb aquesta finalitat, el treball s'ha dividit en paquets de treball que només es poden abordar mitjançant la convocatòria de diferents coneixements robòtics, enginyeria, anàlisi de dades i gestió de l'ecologia pesquera.
El projecte pretén validar els diferents desenvolupaments i el concepte general en tres experiments de consorci de prova de concepte: 1) en una zona costanera medi ambient; 2) en una zona marina protegida profunda; i 3) durant una setmana a l'OBSEA cablejat observatori.
Els resultats esperats impliquen el desenvolupament de noves tecnologies submarines, la contribució a directrius i estratègies de la UE existents per a la gestió i restauració d'hàbitats, la transferència de coneixements a la infraestructura de monitorització existent de la UE i el potencial de convertir-se en una solució de monitoratge per assessorar parts interessades i responsables polítics per aconseguir mars nets, saludables i productius.