<

Infraestructures de la geosfera per a la recerca integrada

Geo-INQUIREIX proporcionarà i millorarà l'accés a dades, productes i serveis clau seleccionats, la qual cosa permetrà supervisar i modelitzar els processos dinàmics de la geosfera amb nous nivells de detall i precisió espacial i temporal. Geo-INQUIREIX pretén superar les barreres entre dominis, especialment els entorns terra-mar-atmosfera, i explotarà tècniques innovadores de gestió de dades, mètodes de modelització i simulació, avanços en IA i big data, i ampliarà les infraestructures de dades existents per a difondre aquests recursos a la comunitat científica en general, inclòs el panorama de la EOSC.

Geo-INQUIREIX es beneficia d'una associació única de 52 socis formada pels principals instituts nacionals de recerca, universitats, estudis geològics nacionals i consorcis europeus. GeoINQUIRE millorarà i farà interoperables les activitats dels socis implicats i durà a terme programes de formació específics per al seu ús òptim. S'oferirà a la comunitat científica una cartera de 150 instal·lacions d'Accés Virtual (AV) i Accés Transnacional (AT, tant virtual com presencial). Encara que molts d'aquests recursos ja estan disponibles amb un alt nivell de maduresa, Geo-INQUIREIX s'assegurarà que no sols aconsegueixin el màxim nivell d'excel·lència científica a través d'accions específiques sobre disponibilitat, qualitat i resolució espacial i temporal, sinó també que segueixin els principis FAIR, adoptin estàndards adequats i llicències obertes, i tinguin com a objectiu la interoperabilitat interdisciplinària.

A més, la integració de diferents dades, inclosos nous observables, productes i serveis, s'optimitzarà mitjançant activitats d'assistència tècnica a través de 7 bancs de proves, que també acolliran tallers i escoles d'estiu relacionats amb els recursos disponibles. En última instància, Geo-INQUIREIX, amb la seva cartera millorada de dades, productes i serveis, permetrà a la pròxima generació de científics dur a terme una recerca capdavantera que abordi els reptes de la societat des d'una perspectiva multidisciplinària, fent un ús intel·ligent d'aquests recursos.

Esquema general que mostra com interactuen les diferents ANAR i els estudis geològics nacionals en el context del projecte Geo-INQUIREIX.