MELOA
El projecte MELOA se centra en el desenvolupament d’uns dispositius flotants, anomenats WAVY drifters, que milloren els sistemes actuals d’observació i monitoratge de l’oceà i que poden utilitzar-se en diferents ambients marítims, des de mar obert fins a zones costaneres, ribes i zones d’esports aquàtics. Amb forma de boia i de mida reduïda, els WAVY drifters incorporen acceleròmetres i sensors de temperatura i de pressió, i estan dissenyats per a submergir-se parcialment amb l’objectiu de reduir l’efecte del vent directe. D’altra banda, aquests aparells estan equipats amb un GPS, de manera que es pot fer el monitoratge de les dades que recullen a temps real i de forma remota.
El control dels corrents marins de superfície i de les seves característiques dinàmiques és important per identificar els llocs en els quals és freqüent la creació de corrents d’arrossegament i mesurar, per tant, el perill que aquests poden suposar per als banyistes. Amb l’ús dels WAVY drifters, els equips de salvament podrien conèixer quins són els indrets més perillosos del litoral i conscienciar a la comunitat dels riscos que comporten.
A més, les dades que aportin aquests aparells durant les campanyes d’assaig a alta mar, serviran per calibrar i validar sistemes d’observació terrestre per satèl·lit. És el cas dels programes GEOSS o Copernicus, que estudien els corrents i temperatures de superfície marina a partir de mediacions per satèl·lit i que necessiten dades de mesurament in situ per a validar els seus resultats.