<

Solucions de fabricació de formigó d'escòria 3D per a biòtops marins

El canvi climàtic està afectant dràsticament les zones costaneres. Les tempestes afecten platges i instal·lacions urbanes situades en les línies costaneres i produeixen greus danys en els ecosistemes marins a causa de la contaminació. La col·locació d'esculls artificials ha demostrat ser una tecnologia eficaç per a protegir la línia costanera i restaurar els ecosistemes danyats.

El present projecte és nou en l'aplicació d'escòria-formigó obtinguda a partir de materials de rebuig de la indústria siderúrgica espanyola per a fabricar una mescla que pugui ser impresa en 3D a gran escala. A més, la proposta de monitorar el comportament subaquàtic de l'estructura submergida amb noves tecnologies que no impactin en els ecosistemes, com a càmeres de vídeo i sensors ambientals, suposa un veritable repte.

 L'objectiu principal del projecte serà la fabricació d'esculls artificials per a biòtops marins utilitzant una impressora 3D a gran escala. El material imprès serà formigó amb àrids d'escòries procedents de residus de la indústria siderúrgica, juntament amb residus calcaris de pedrera. L'objectiu principal està orientat a: 

  • Abordar una solució d'economia circular per als residus de forns d'escòria i pedreres.
  • Fomentar la impressió 3D a gran escala i l'automatització de solucions digitals.
  • Desenvolupar noves estructures de fons marí compatibles amb sistemes avançats de monitoratge ecològic i eines per a l'avaluació del potencial de restauració d'esculls artificials.
  • Accelerar la restauració dels ecosistemes costaners danyats amb unitats reutilitzables estàndard i altament reproduïbles.
  • Protegir els entorns costaners del canvi climàtic.